• English

Vinczemill merített papírjai királynak valók – Anglia királyának is

A Vinczemill papírmanufaktúra kétezer éves kínai hagyományokra épít, ha papírról van szó. Vincze László mindent tud a matéria történetéről, elkészítéséről és felhasználásáról, de arra is ügyel, hogy  lehetőség szerint a legjobb kezekbe kerüljön az általuk előállított papír. A merítés egy kis mátraaljai faluban, a könyvkötészet Szentendrén zajlik, de ennél sokkal messzebbre is eljutott már a hírük. Az olasz Fabriano is jegyzi őket, sőt III. Károly is előszeretettel használja saválló, merített papírjaikat.

A papír megjelenése nemcsak az emberi civilizáció, de az eredetileg vegyészmérnöknek készülő Vincze László életét is átformálta. A Vinczemill Kft. vezetője ma már fiaival közösen fejleszti vállalkozását, ahol tradicionális kézműves eljárással készülnek a különleges szépségű és minőségű papírok, különféle papírtermékek, immár közel negyven éve. Magyarország első és legrégebbi papírmerítő manufaktúrája egy percre sem pihen – a vállalkozás fejlesztésében ma már aktívan részt vállalnak az alapító fiai is.

KÁNYÁDI HŰSÉGES PAPÍRMOLNÁRJA

A háromszáz lelkes mátraaljai faluból, Fedémesről induló Vincze a Könnyűipari Műszaki Főiskolán képezte magát papíripari mérnöknek, később a Szentendrei Papírgyárban kapott művezetői állást, aztán üzemvezető lett ugyanitt, majd mellette – keresetkiegészítés gyanánt – vasútépítésen is dolgozott. Az így összekuporgatott pénzén egy kis garázst bérelt, hogy felélessze a papírmerítő mesterség hagyományait. Ebben nagy szerepet játszott az a bizonyos film is, amit Vincze a bázeli papírmúzeumról látott egykor, illetve az gyárlátogatás, amit a morvaországi Velké Losiny-ben tett, hogy saját szemével bizonyosodhasson meg a technológiáról.

könyvkötészet

Eleinte a szentendrei Skanzenben tartott hétvégente bemutatókat, majd különféle nyomdáknak, galériáknak ajánlotta ki különleges papírjait, de a Parlament ajtaján sem volt rest „bekopogtatni.” Az 1985-ben alapított Vinczemill első ügyfelei az Országgyűlés Hivatala és az Országos Széchényi Könyvtár voltak, akik nemcsak papírért jelentkeztek be náluk, de nyomdai kivitelezést is kértek a manufaktúrától. Az üzlet fejlődött – szülőfalujában megvásárolta anyai nagyapja 1880-as években épült tornácos parasztházát és a szomszédos ingatlant is – a merítés, a papír előállításának főbb fázisai itt történnek, sőt bárki, aki ellátogat hozzájuk, megtanulhatja a hagyományos papírkészítés csínját-bínját. A hűséges „papírmolnár” titulust jó barátja, a költő Kányádi Sándor ragasztotta Vinczére, aki nemcsak akkor, évtizedek távlatából is rászolgált erre a megnevezésre. Hiába a digitália térnyerése, a papírmerítő-mester a mai napig tradicionális eljárással, kézzel készíti papírjait: présel, szárít és „csipeszel.” Európában csupán három cég van, akik hozzájuk hasonló minőségben dolgoznak.

nyomda

A MŰVÉSZEK „BESZÁLLÍTÓJA”

Szentendrén is műhelyt nyitott, ahol beindult a könyvkötészet, a galérián pedig minden hónapban más szentendrei művész munkáiból rendezett kiállítást. A kilencvenes évek folyamán egyre több helyi alkotó fedezte fel magának a Vinczemill gazdag papírpalettáját –Aknay János, feLugossi László, Wahorn András, drMáriás rendszeresen visszajárnak és tesztelik Vinczéék papírjait, ők pedig a művészek által készített, szignózott és sorszámozott nyomatokat beépítik a saját portfóliójukba, ami referenciaként szolgálhat más művészek számára is. Mostanság nyitnak a fiatalabb generáció felé is: márciusban a papírkollázsokat készítő Herbert Anikónak rendeznek kiállítást a szentendrei bázison. Ahogy egykor édesapja, most fia, Máté kopogtat különböző ajtókon, ahol úgy érzi, szükség lehet a manufaktúra szaktudására és merített papírjaira. Legutóbb például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem örült a bemutatkozásuknak – az iskola diákjai hamarosan Vinczemill-papírokkal kísérletezhetnek majd.

KÉZMŰVES HAGYOMÁNYOK

A mai értelemben vett papírért Caj Lun-nak, Ho Ti császár miniszterének lehetünk hálásak – ő volt az, aki időszámításunk szerint 105-ben javasolta a császárnak: hagyják el a nehéz bambusztáblát és a drága selymet, helyette írjanak inkább papírra. Ha nem is világmegváltó, de mindenképp grandiózus ötletekért Vinczének sem kellett a szomszédba mennie: a Szentendrei Papírgyárban töltött évek alatt a Miskolci Műszaki Egyetem üzemszervezői és értékelemző szakát is elvégezte, ahol is a borítékgyártás technológiájáról írta diplomamunkáját, ennek kapcsán pedig feltalálta az öntapadós ragasztást (az úttörő borítékokat a papírgyár elsőként vette fel kínálatába).

Vinczéék fedémesi műhelyében a mai napig a hagyományos kínai eljárás szerint készülnek a papírok. A növényi rostokat főzéssel lazítják, a pépes anyag asztán merítőszitába kerül, ahol elnyeri az általunk ismert papír formátumot – a vizet lecsurgatják, a rostokat összekuszálják, s ebben a keretben tovább tömörítik, sajtolják, majd a még nedves papírt levegőn szárítják, legvégül pedig – hogy írásra alkalmas felületet kapjanak – rizskeményítővel vonják be a lapokat. A savmentes, kiváló minőségű, kézzel merített papírok fehér, pasztell, antik színekben érhetők el a Vinczemillnél, különböző vastagságban, hogy aztán akvarell-, rajzpapír, névjegykártya, oklevél, levélpapír, képes- és üdvözlőlap, és sok minden más készüljön belőlük.

CSALÁDBAN MARAD

Három fia – Lőrinc, Kristóf és Máté – épphogy csak serdült, mikor Vincze bevonta őket a manufaktúra mindennapi működésébe. Közülük ketten a mai napig aktívan kiveszik a részüket a cég fejlesztéséből: a közgazdász végzettségű Máté (a legidősebb) az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, a partneri kapcsolatok kiépítésében segédkezik, s a vállalkozás kommunikációjáért is felel, míg a könyvkötőnek tanult Kristófot (a középsőt) általában a szentendrei műhelyasztal mellett találjuk. A különféle intézmények és önkormányzatok által kiadott határozatok bekötése mellett többek között díszmappák, zárható díszhengerek, érmetartó dobozok készülnek Kristóf kezei között – a Vinczemill portfóliójának részeként, EverPaper https://www.everpaper.hu/ név alatt.

Sosem akartak nagyra nőni: tizenkét fő volt a legmagasabb létszám, amit a vállalkozás elbírt. Nem bánják. Bár azt Vincze elismeri: jó döntés volt a fiúkat már egészen fiatalon bekapcsolni a vállalkozás vérkeringésébe – így a generációváltás most egy fokkal egyszerűbb. Vinczének – ahogy eddig is – most is rengeteg ötlete van, ám immár a fiúk által garantált „fordulatszámnak” köszönhetően tudnak nagyobb sebességre kapcsolni, ami nem mennyiségi, de minőségi növekedést, nagyobb láthatóságot, professzionális működést eredményezhet. Ugyan eddig sem volt okuk panaszra.

AZ ANGOL KIRÁLY ASZTALÁN IS OTT VANNAK

Állandó megrendelőik a könyv- és papírrestaurátorok, akik nemcsak kész matériát, de sokszor papírpépet is vásárolnak tőlük. Vincze-papírral pedig valószínűleg a legtöbben találkoztak már, akik diplomát, oklevelet, kitüntetést fogtak a kezükbe – tőlük rendel több ügyvédi iroda és minisztérium is, az ő papírjaikat használja többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Levéltár és a Magyar Posta is. Amit abszolút csúcsteljesítményként emleget a Vincze família, az a három kötetes Vizsolyi Biblia facsimile kiadása –  a reformáció ötszázadik évfordulója kapcsán, az eredeti első kiadás mintájára készült tekintélyes, 2400 oldalas kiadványt bőrkötésben, díszdobozban szerezhetik be az elszánt bibliofilok.

A Vinczemill neve külföldön sem ismeretlen. Papírjaik a Tokiói Papírmúzeumba, a Bécsi Levéltárba és a mainzi Gutenberg Múzeumba is eljutottak már, sőt George Bush levéltárába is bekerültek, az angol királyi család pedig elegáns köszönőlevelet küldött Vinczééknek, olyannyira lenyűgözték őket a manufaktúra merített papírjai. Egyelőre spanyol, német, finn, amerikai, japán, holland, román, svájci művészellátó nagykereskedésekben vannak jelen a nemzetközi piacon, s az olaszok első papírműhelye, a Fabriano is ismeri termékeiket, idehaza pedig szinte a teljes művészellátó piacot lefedik. A Vincze-fiúk az apai örökséget tiszteletben tartva, de a mai kor elvárásaihoz igazodva munkálkodnak a manufaktúra fejlesztésén. Terveik között szerepel, hogy minél többeknek tudjanak munkát biztosítani Fedémesen, emellett pedig a mesterségbemutató és látványműhely fejlesztésre mellett alkotótábor is működjön náluk.

Forrás: https://www.designandpaper.com/vinczemills-traditional-papers-are-fit-for-a-king-the-king-of-england-to-be-precise/

Kapcsolat

Levelezési cím:
Vinczemill Kft.
2000 Szentendre,
Anna u. 16.

Vinczemill Kft.  – © Minden jog fenntartva

Adatkezelési tájékoztató

Design: Pletser Cecília

Fejlesztés: WahrDesign